Search

САОПШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА САСТАНКОМ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ЖИТИШТЕ И ПРЕДСТАВНИКА ГРАЂАНА ТОРКА

 

У среду, 18. новембра, председник општине Житиште Митар Вучуревић је примио представнике грађана Торка, претходно лично се уверивши у проблем са којим се сусрећу након паљења отпада на сметлишту у Торку, са којег избија дим већ три недеље.

 Вучуревић је напоменуо да сметлиште у Торку ствара проблем годинама уназад, нарочито након доношења одлуке о одређивању ове локације за привремено одлагалиште комуналног отпада са територије целе општине, али и да не жели да разговара о политичкој одговорности својих претходника, већ само о могућности за решавање проблема, с обзиром на то да је свестан да проблем директно утиче на здравље и нормалан ток живота становника. Изјавио је да без обзира што још увек није истекао рок од 10 година, након којег је обавезно рекултивисање и санирање одлагалишта, функционисање на овај начин више није могуће и  да је неопходно пронаћи трајно решење.

У сусрет томе, обавестио је присутне грађане да ће се у петак, 20. новембра, одржати састанак са представницима компаније АСА која послује на територији општине Кикинда, како би се одношење, разврставање и лагеровање смећа преусмерило ка некој од њихових депонија, јер општина тренутно нема регистровану другу локацију. “Током састанка са представницима компаније АСА, разговараће се о улози ЈКСП Екос у процесу прикупљања комуналног отпада, а наш је циљ да ми, односно наше комунално предузеће буде то које ће прикупљати отпад”, рекао је Вучуревић. Стављајући здравље грађана на прво место, због чега привремена решења не сматра опцијом, истакао је да ће овакво решење изискивати више средстава, али да ће се Локална самоуправа Житиште трудити да у финансијском смислу што мање оптерети грађане, као и да ЈКСП Екос не остане без поверене делатности.

 Најважнији закључак са састанка, према мишљењу обе стране, и председника општине и грађана Торка, јесте моментално приступање гашењу ватре и потпуно обустављање лагеровања смећа на сметлишту у Торку.

Житиште
19.11.2015. године

Документа

Scroll to Top